Przepis na zupa pomidorowa w szybkowarze 📖

Przepis na zupę pomidorową w szybkowarze:

Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 średni seler
- 2 łyżki oleju
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyj, przekrój na pół i rozdrobnij na mniejsze kawałki.
2. Cebulę, czosnek, marchewkę i selera obierz, pokrój w drobną kostkę.
3. Włącz szybkowar na dużej mocy i rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj przez kilka minut, aż staną się lekko złociste.
4. Dodaj marchewkę i seler, smaż kolejne 2 minuty.
5. Dorzuć pomidory, bulion warzywny, cukier, oregano, sól i pieprz. Zmniejsz moc palnika na średnią i zamknij szybkowar.
6. Gotuj na średniej mocy przez 10 minut od momentu skoku ciśnienia w szybkowarze.
7. Po upływie czasu, wyłącz palnik i poczekaj na naturalne opadnięcie ciśnienia.
8. Otwórz szybkowar ostrożnie (po sprawdzeniu, czy nie ma już ciśnienia) i dokładnie zmiksuj zupę blenderem na gładką konsystencję.
9. Zupę podawaj gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Podobne przepisy

zupa pomidorowa fit
zupa pomidorowa
y zupa pomidorowa na mięsie
zupa pomidorowa na wołowinie
zupa pomidorowa na udku