Przepis na zupa pomidorowa z bazylia i grzankami serowymi 📖

Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- świeża bazylia
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- kromki chleba
- ser żółty

Sposób przygotowania:

1. Pomidory umyj, zanurz w wrzątku na około minutę, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
2. Cebulę oraz czosnek posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor.
4. W garnku zagotuj bulion warzywny.
5. Do garnka z bulionem dodaj pokrojone pomidory oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem.
6. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż pomidory się rozpadną i zupa zgęstnieje.
7. W międzyczasie przygotuj grzanki serowe. Pokrój chleb na kromki i posyp je startym serem żółtym.
8. Przełóż grzanki na blaszkę i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 10 minut, aż ser się roztopi i zrobi się rumiany.
9. Do gotującej się zupy dodać posiekaną bazylię i cukier. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
10. Zupa pomidorowa gotowa! Podawaj ją z chrupiącymi grzankami serowymi.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupe pomidorowa z bazylia
genialnie latwa zupa cebulowa z grzankami i serem
zupa pomidorowa
zupa pomidorowa fit
y zupa pomidorowa na mięsie