Przepis na zupe wielkanocna 📖
Przepis na zupę wielkanocną:Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Kiełbasę kroimy na kawałki o grubości około 2 cm.
2. W dużym garnku zagotowujemy około 3 litry wody. Dodajemy kiełbasę, liście laurowe i sól.
3. Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę.
4. Marchewkę, pietruszkę, por oraz cebulę kroimy w kostkę lub plasterki.
5. Wsypujemy do garnka z zupą pokrojone warzywa i dodajemy czosnek.
6. Gotujemy na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
7. Gdy zupa jest gotowa, wyjmujemy z niej kawałki kiełbasy, które można podać na osobnym talerzu.
8. Dodajemy do zupy posiekaną natkę pietruszki i koper.
9. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
10. Podajemy gorącą zupę z kawałkami kiełbasy.
Smacznego!