Przepis na pascha wielkanocna 📖
Składniki:- 1 kg twarogu
- 250 g masła
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki rodzynków
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki cukru waniliowego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- duży garnek
- serwetka lub sitek
Przygotowanie:
1. Twaróg należy przetrzeć przez serwetkę lub przetrzeć przez sito, aby pozbyć się okruchów.
2. Masło należy rozpuścić delikatnie w garnku, a następnie dodać żółtka i cukier puder. Wszystko należy wymieszać dokładnie.
3. Do garnka dodajemy teraz twaróg i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.
4. Następnie dodajemy rodzynki, cukier, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i szczyptę soli.
5. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
6. Całą masę przekładamy do serwetki lub sitka i ustawiamy nad garnkiem.
7. Przykrywamy paschę garścią mąki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.
8. Po upływie kilku dni pascha wielkanocna jest gotowa do podania. Smacznego!