Przepis na żurek chrzanowy 📖
Przepis na żurek chrzanowy:Składniki:
- 1 kg kiszonych buraków
- 1 kg kiszonej kapusty
- 200 g kiszonej grzyby
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki chrzanu
- 3 łyżki mąki
- 3 jajka
- 200 g kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- pęczek świeżego koperku
Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokrój na plasterki, a cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek.
3. Dodaj kiszone buraki i kapustę oraz posiekaną kiszoną grzyb. Całość duś przez około 10 minut, przykrywając garnek.
4. W osobnej miseczce wymieszaj chrzan z mąką, dokładnie roztrzepując grudki.
5. Do garnka z warzywami dodaj chrzan z mąką i dokładnie wymieszaj.
6. Następnie dodaj kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i cukier. Całość gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, często mieszając.
7. W osobnym garnku ugotuj jajka na twardo, a następnie obierz je i przekrój na połówki.
8. Serwuj żurek chrzanowy gorący, posypany posiekanym koperkiem. Na talerzach umieść po jednej połówce jajka.
Smacznego!