Przepis na żurek chrzanowy 📖

Przepis na żurek chrzanowy:

Składniki:
- 1 kg kiszonych buraków
- 1 kg kiszonej kapusty
- 200 g kiszonej grzyby
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki chrzanu
- 3 łyżki mąki
- 3 jajka
- 200 g kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- pęczek świeżego koperku

Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokrój na plasterki, a cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek.
3. Dodaj kiszone buraki i kapustę oraz posiekaną kiszoną grzyb. Całość duś przez około 10 minut, przykrywając garnek.
4. W osobnej miseczce wymieszaj chrzan z mąką, dokładnie roztrzepując grudki.
5. Do garnka z warzywami dodaj chrzan z mąką i dokładnie wymieszaj.
6. Następnie dodaj kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i cukier. Całość gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, często mieszając.
7. W osobnym garnku ugotuj jajka na twardo, a następnie obierz je i przekrój na połówki.
8. Serwuj żurek chrzanowy gorący, posypany posiekanym koperkiem. Na talerzach umieść po jednej połówce jajka.

Smacznego!

Podobne przepisy

sos chrzanowy
majonez chrzanowy
żurek fit
lidl żurek
żurek latwy