Przepis na zurek knorr 📖

Przepis na żurek z wykorzystaniem opakowania knorr:

Składniki:
- Opakowanie zupy żurek Knorr
- Około 1 kg surowej białej kiełbasy
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- Pół szklanki zakwasu żurkowego
- 2-3 liście laurowe
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: 2-3 plasterki chleba żytniego i kiełbasa do podania

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę również drobno posiekać.
2. Kiełbasę pokroić na plasterki lub plastry.
3. W dużym garnku rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i podsmażyć na nim kiełbasę, aby była lekko zrumieniona.
4. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć całość, aż cebula się zeszkli.
5. Następnie dodać ziemniaki, zupę żurek Knorr, liście laurowe, ziele angielskie oraz około 2-2,5 litra wody.
6. Całość gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie.
7. Gdy ziemniaki będą gotowe, dodać zakwas żurkowy, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut (ale nie zagotować).
8. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
9. Podawać gorący żurek z opcjonalnie dodanymi plastrem chleba żytniego oraz kawałkami kiełbasy.

Smacznego!

Podobne przepisy

sos czosnkowy knorr
gulasz knorr
rybę knorr
carbonare knorr
sos carbonara knorr