🍛 Tikka masala - popularne danie indyjskie, składające się z kawałków mięsa (np. kurczaka lub jagnięciny) w gęstym sosie z pomidorów, przyprawionym aromatycznymi przyprawami.
🌶️ Vindaloo - pikantne danie z mięsa (na przykład wieprzowego) gotowanych z ziemniakami w sosie curry.
🥦 Saag paneer - danie wegetariańskie, w którym ser paneer jest gotowany w gęstym sosie szpinakowym z dodatkiem aromatycznych przypraw.
🍚 Biryani - tradycyjne danie w Indiach, składające się z pikantnego ryżu gotowanego z mięsem (np. drobiowym, jagnięcym) lub warzywami.
🍢 Tandoori - grillowane kawałki mięsa (np. kurczaka, baraniny) lub warzyw marynowane w jogurcie i przyprawach, pieczone w specjalnym piecu z gliny.
🍲 Dal - gęsta
zupa z soczewicy, przyprawiona m.in. kminem, czosnkiem i chili.
🥘 Chana masala - potrawa z ciecierzycy gotowanej z aromatycznymi przyprawami, pomidorami i cebulą.
🍢 Samosa - smażone pierożki, nadziewane ziemniakami, warzywami lub mięsem, zazwyczaj podawane z pikantnym sosem do zanurzania.
🍨 Kulfi - tradycyjne indyjskie lody, o bogatym smaku i kremowej konsystencji. Mogą mieć różne smaki, takie jak pistacja, mango czy kardamon.
🍛 Butter chicken - popularne danie, w którym kawałki kurczaka gotowane są w sosie masłowo-pomidorowym, bogato przyprawionym masłem, czosnkiem i przyprawami.