🍛 Dal - gęsta
zupa z różnych rodzajów roślin strączkowych, podawana z ryżem lub płaskimi chlebkami.
🍲Navratan Korma - mieszanka warzyw gotowanych w kremowym sosie z orzechów, serwowana z ryżem lub naanem.
🌶️ Vindaloo - pikantne danie mięsne (zazwyczaj z kurczaka lub wieprzowiny) w sosie z octu, czosnku, imbiru i suszonych czerwonych papryczek.
🍛Biryani - aromatyczny ryż gotowany z różnymi przyprawami, mięsem (najczęściej kurczakiem, jagnięciną lub kozim) lub warzywami.
🍢Tandoori - dania mięsne (np. kurczak, jagnięcina, krewetki) lub warzywne marynowane w przyprawach i pieczone w tradycyjnym piecu tandoor.
🍢Samosa - smażone pierożki nadziewane ziemniakami, grochem, cebulą i przyprawami.
🥘Butter Chicken - danie z kurczaka w sosie pomidorowym, z masłem i śmietaną.
🍢 Pakora - smażone kawałki warzyw (np. cebuli, ziemniaków) obtoczone w cieście z mąki ciecierzycy i przyprawami.
🍚 Pilaw - gotowany ryż z przyprawami, z dodatkiem warzyw, mięsa lub owoców.
🥘Masala Dosa - cienkie placki z ryżu i soczewicy, nadziewane warzywami, podawane z różnymi sosami.
🌯Roti - płaskie, nie naoliwione chlebki z mąki pszennej, podawane z różnymi daniami.