🍛 Curry - popularne danie przygotowywane z różnych składników, jak mięso, warzywa czy ryby. Może być ostrzejsze lub łagodniejsze, w zależności od preferencji.
🍚 Biryani - smaczne i aromatyczne danie podobne do pilafu. Składa się z curry, ryżu i mięsa (np. kurczaka, jagnięciny lub ryb).
🌽 Masala Dosa - tradycyjne danie śniadaniowe, składające się z długiego i cienkiego placka z mąki ryżowej i soczewicy, nadziewanego ziemniakami, cebulą i przyprawami. Podawane z pikantnym sosem podobnym do salsy.
🥘 Tandoori Chicken - kurczak marynowany w jogurcie i przyprawach, pieczony w specjalnym piecu zwanych "tandoor". Mięso jest soczyste, a skóra chrupiąca i lekko wędzona.
🍢 Samosa - sycące przekąski w kształcie trójkątnych kieszonkowych ciastek, nadziewane ziemniakami, groszkiem, mięsem lub serem. Często są pikantne i chrupiące.
🍽️Thali - zestaw różnych dań podawanych na tacy lub talerzu, składający się z ryżu, chleba naan, kilku curry, sosów i sałatek. To idealny wybór dla tych, którzy chcą spróbować różnych smaków jednocześnie.
🍚 Paneer Tikka - smażony ser paneer (ser z mleka krowiego lub koziego) w marynacie z przypraw. Podawany na grillowanej cebuli i papryce.
🥗 Raita - świeży i orzeźwiający dodatek do indyjskich potraw. Jest to jogurt z dodatkiem kawałków ogórka, pomidora, cebuli, przypraw i ziół.
🍨 Gulab Jamun - klasyczny deser składający się z małych kuleczek z ciasta mlecznego gotowanych w słodkim syropie z różowych płatków róży. Często podawane z lodami.
🍶 Lassi - popularny napój w Indiach, przygotowywany z jogurtu, wody, cukru i ewentualnie świeżych owoców. Może być zarówno słodki, jak i słony.
🍛 Dahi Vada - smażone kuleczki z soczewicy lub mąki ciecierzycy, zanurzone w jogurcie z dodatkiem przypraw. Często podawane z kandyzowanym imbirem i korzennym sosem tamarindowym.