🍛 Dal Makhani: popularna
indyjska potrawa z czarnej soczewicy i śmietany, podawana z ryżem na
obiad lub kolację.
🍚 Biryani: aromatyczna potrawa z curry, ryżu i różnych mięs lub warzyw, podawana z raitą (sałatką jogurtową) lub kurczakiem tikka masala.
🍢 Samosa: smaczne, trójkątne pierożki nadziewane ziemniakami, soczewicą, a czasem z mięsem, podawane z pikantnym sosem.
🥘 Chole Bhature: smażone, puszyste bułeczki (bhature) podawane z kremowym kotletem z ciecierzycy (chole), świetne na śniadanie lub lunch.
🥗 Papri Chaat: przekąska składająca się z chrupiących chipsów, jogurtu, ciecierzycy, ziemniaków i różnych przypraw, wspaniała na lekką przekąskę.
🍞 Naan: tradycyjny chlebek indyjski, pieczony w specjalnym piecu (tandoor), łatwo dostępny w restauracjach, doskonały do podawania z curry lub kebabem.
🍰 Gulab Jamun: słodkie kuleczki z mąki mlecznej zanurzone w aromatycznym syropie różanej wody, praktycznie nieodzowne na indyjskiej słodkość.
🍨 Kulfi: rodzaj mrożonego deseru, podobnego do loda, o smaku pistacjowym lub kardamonowym, idealny na zimne letnie dni.
🍲 Rasam: aromatyczna i kwaśna
zupa z pomidorów, przyprawiona m.in. czosnkiem, kolendrą i czerwoną chili, popularna jako przystawka lub zupa na lunch.