🍛 Curry - mieszanka aromatycznych przypraw i warzyw lub mięsa, podsmażanych z cebulą i czosnkiem, często podawana z ryżem lub naanem.
🌶️ Tandoori - grillowane mięso lub warzywa marynowane w intensywnych przyprawach, często z dodatkiem jogurtu.
🥘 Biryani - mieszanka ryżu, mięsa lub warzyw, przygotowywana z dodatkiem aromatycznych przypraw, często ozdobiona orzechami i suszonymi owocami.
🍢
Kebab - grillowane kawałki mięsa (zazwyczaj kurczaka lub jagnięciny), często podawane na patyku lub w bułce, z dodatkiem sosów i
sałatki.
🍚 Dosa - cienkie, chrupiące
naleśniki z mąki ryżowej i soczewicy, często podawane z pikantnym sosem (sambar) i kokosowym chutneyem.
🥦 Saag - danie zielonych liści (najczęściej szpinaku) gotowanych z masłem, przyprawami i czasami mięsem.
🥘 Chutney - pikantny sos na bazie świeżych lub suszonych owoców, warzyw i przypraw, często podawany jako dodatek do potraw głównych.
🍨 Gulab Jamun - kulki ze słodkiego ciasta mlecznego, zanurzone w syropie różanym, popularne na deser.
🍚 Pilaw - aromatyczny i delikatny ryż gotowany z cebulą, przyprawami i czasami z dodatkiem orzechów lub suszonych owoców.
🍢 Samosa - chrupiące, trójkątne pierożki z nadzieniem ziemniaczanym, warzywnym lub mięsnym, często podawane z sosem miętowym.
🍛 Paneer tikka - grillowany ser paneer (ser z mleka krowiego), marynowany w jogurcie i przyprawach, podawany z cebulą i limonką.