🍛 Curry - najlepszy przedstawiciel kuchni
indyjskiej, mieszanki aromatycznych przypraw i warzyw z mięsem lub rybą.
🍚 Biryani - tradycyjne danie z ryżu, mięsa (np. kurczaka lub baraniny) i aromatycznych przypraw.
🍢 Tandoori Chicken - soczysty kurczak marynowany w jogurcie i przyprawach, pieczony w piecu tandoor.
🌯 Naan - tradycyjne indyjskie pieczywo, podobne do placka, pieczone w tandoorze.
🥗 Raita - świeży, chłodzący sos jogurtowy z kawałkami warzyw i aromatycznymi przyprawami.
🍲 Samosa - smażone ciasto nadziewane mięsem lub warzywami, często serwowane jako przekąska.
🍛 Chana Masala - smaczne danie z ciecierzycy gotowanej w gęstej sosie pomidorowym z aromatycznymi przyprawami.
🍚 Paneer Tikka - sery paneer marynowane w jogurcie i przyprawach, pieczone na grillu lub w piecu.
🌶️ Masala Dosa - cienkie, chrupiące placuszki z fermentowanego ciasta ryżowego, nadziewane pikantnym farszem ziemniaczanym.
🥘 Butter Chicken - popularne danie z kawałkami smażonego kurczaka w kremowym sosie masłowo-pomidorowym.
🥙
Kebab - kawałki mięsa (np. baraniny, kurczaka lub wołowiny) marynowane w przyprawach i grillowane na rożnie.
🍧 Kulfi - indyjski odpowiednik lodów, wytwarzanych z mleka, orzechów i różnych smakowych dodatków.
🍛 Palak Paneer - danie z miękkiego sera paneer w sosie z szpinaku i przypraw.
🥗 Dahi Puri - przekąska składająca się z chrupiących kulki nadziewanych ziemniakami, ciecierzycą, jogurtem i chutneyem.
🍡 Gulab Jamun - kulki ciasta mlecznego smażone w ghee i zanurzone w słodkim syropie różanej wody.