🍛 Curry z kurczakiem: Mieszkańcy Polkowic uwielbiają rozmarynowe kurczę w aromatycznym curry z dodatkiem świeżych warzyw i gęstej sosy pomidorowej.
🌯
Kebab z kurczakiem: Mięsne plastry kurczaka marynowane w przyprawach, grillowane na rożnie i podawane w chrupiącym placku z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym.
🥘 Dosa: Delikatne, chrupiące placuszki z mąki ryżowej i soczewicy, podawane z pikantnym sosem ze świeżych orzechów kokosowych i sproszkowanymi przyprawami.
🍚 Biryani: Aromatyczne danie z długowaricowanego ryżu z kurczakiem, wołowiną lub warzywami. Jest pikantne, bogate w przyprawy i często podawane z raitą (sos jogurtowo-ogórkowy) i marynowanymi warzywami.
🍲 Dal Makhani: Gęsta
zupa z czarnej soczewicy gotowanej z masłem klarowanym, śmietaną i przyprawami. Podawana z białym ryżem lub naanem (indyjskie pieczywo).
🥗 Chana Masala: Smakowite danie z ciecierzycy gotowanej z cebulą, pomidorami, przyprawami i świeżymi ziołami. Często podawane z ryżem lub naanem.
🍢 Tandoori Chicken: Soczyste kawałki kurczaka marynowane w mieszance przypraw i jogurtu, pieczone w tradycyjnym piecu tandoor. Podawane z sałatką, ryżem lub naanem.
🌶️ Paneer Tikka: Kawałki specjalnego serka (paneer) marynowane w przyprawach i grillowane na rożnie z kawałkami papryki, cebuli i pomidora.
🥣 Rasgulla: Pyszne, delikatne kluski serowe gotowane w słodkim syropie z różą wodną i kardamonem. Często podawane jako deser po obiedzie.