🌶️ Curry - mieszkańcy Prudnika uwielbiają aromatyczne i pikantne dania curry, które są często przygotowywane z mięsa (kurczaka, baraniny), ryb lub warzyw, takich jak ziemniaki, kalafior czy bakłażan. Curry może być serwowane z różnymi rodzajami ryżu lub płaskimi chlebkami roti.
🍛 Biryani - to popularne danie w Prudniku, które składa się z ugotowanego ryżu z dodatkiem mięsa (kurczaka, baraniny lub wołowiny), ryb lub warzyw. Jest aromatyczne, pikantne i bogate w przyprawy, takie jak cynamon, kardamon, goździki, imbir i gałka muszkatołowa.
🥘 Dosa - to rodzaj tradycyjnego dania owsiano-riceowego, które jest podawane w Prudniku. Dosa to cienkie
naleśniki, które są często wypełniane ziemniakami, serem lub warzywami i podawane z pikantnymi sosami, jak np. sambhar (
zupa z soczewicy) czy chutney (sos owocowy).
🍢
Kebab - mieszkańcy Prudnika lubią również kebaby, które są popularne w
indyjskiej kuchni. Kebab to grillowane mięso (kawałki kurczaka, jagnięciny lub wołowiny) często podawane na rożnie lub w formie kawałków na patyku. Jest aromatyczne i często jest podawane z sosem czosnkowym lub jogurtowym.
🍚 Pulao - mieszkańcy Prudnika często jedzą pulao, które to jest rodzaj ryżu ugotowanego z różnymi dodatkami, takimi jak kurczak, baranina, owoce morza lub warzywa. Jest delikatne i przyprawione, często podawane z raitą (sos jogurtowy z koperkiem) lub pikantnym curry.
🥗 Raita - mieszkańcy Prudnika lubią także raita, któe jest świeży sos jogurtowy, przyprawiony ziołami i przyprawami. Może być serwowane jako dodatek do innych potraw lub jako
sałatka warzywna, np. z krojonymi ogórkami, marchewką lub pomidorami.