Przepis na adana kebab 📖
Adana kebab to tradycyjna turecka potrawa mięsna. Aby przygotować adana kebab, będziesz potrzebować:Składniki:
- 500g mielonego mięsa jagnięcego
- 1 czerwoną paprykę, pozbawioną nasion i posiekaną
- 1 cebulę, posiekaną
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżkę suszonej mięty
- 1 łyżeczkę czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W dużej misce połącz mięso jagnięce, posiekaną cebulę, posiekany czosnek, suszoną miętę, czerwoną paprykę w proszku, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
2. Formuj mięso w długie, walcowate kształty (tradycyjnie adana kebab jest podłużny). Jeśli konsystencja mięsa jest zbyt luźna, można dodać trochę bułki tartej.
3. Rozgrzej grill lub patelnię grillową na średnim ogniu. Posmaruj powierzchnię oliwą z oliwek, aby zapobiec przywieraniu mięsa.
4. Umieść kebaby na grillu lub patelni i smaż je przez około 10-15 minut, obracając raz lub dwa razy, aż będą równomiernie zrumienione.
5. Podawaj adana kebab z pieczywem pita, sałatą i ulubionymi sosami, takimi jak tzatziki czy sos pomidorowy.
Smacznego!