Przepis na adwokat jajeczny 📖

Adwokat jajeczny jest pysznym, kremowym i tradycyjnym daniem, które sprawia przyjemność całej rodzinie. Oto przepis:

Składniki:
- 6 żółtek
- 200g cukru pudru
- 250ml mleka
- 250ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki wysokiej jakości spirytusu (np. rumu lub brandy)
- tarta orzechowa lub gałka muszkatołowa do dekoracji

Instrukcja:
1. W misce umieść żółtka i dodaj cukier puder. Mieszaj energicznie, aż otrzymasz gładką i puszystą masę.
2. W rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj go do wrzenia.
3. Stopniowo wlej podgrzane mleko do miski z żółtkami i cukrem, cały czas mieszając.
4. Przelej mieszankę jajeczną do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką. Uwaga: masę nie wolno doprowadzić do wrzenia, aby nie zważyć jajek.
5. Gdy masa zgęstnieje i obroni temperaturę około 75 stopni Celsjusza, zdejmij rondel z ognia.
6. Ostudź masę do temperatury pokojowej.
7. Następnie dodaj śmietankę kremówkę i cukier waniliowy do miski z jajeczno-cukrową masą. Delikatnie wymieszaj.
8. Na koniec wlej spirytus i ponownie dokładnie wymieszaj.
9. Przelej adwokat do butelek do przechowywania (możesz użyć butelek po innym alkoholu, dobrze umyte i osuszone) i zakręć dokładnie.
10. Odstaw adwokat na kilka dni lub nawet do kilku tygodni, aby smaki się dobrze połączyły i napój nabrał odpowiedniej gładkości.
11. Przechowuj adwokat w lodówce i przed podaniem delikatnie wstrząśnij butelką.
12. Podawaj adwokat jajeczny w małych kieliszkach lub szklankach. Możesz go udekorować tartą orzechową lub gałką muszkatołową.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet jajeczny
omlet jajeczny
jajeczny obiad
ajerkoniak jajeczny
makaron jajeczny