Przepis na pasztet jajeczny 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g wędzonej kiełbasy
- 4 plasterki chleba tostowego
- 200 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, schładzamy w zimnej wodzie, a następnie obieramy i kroimy w kostkę.
2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
3. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę.
4. Chleb tostowy namaczamy we wrzątku, a następnie odciskamy z wody i kruszymy na mniejsze kawałki.
5. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na złoty kolor.
6. Dodajemy boczek i kiełbasę, smażymy przez około 5 minut.
7. Do smażonych składników dodajemy jajka, mieszamy.
8. Następnie dodajemy namoczoną i odcisniętą bułkę, mleko, majeranek, sól i pieprz.
9. Mieszamy wszystkie składniki na patelni, aż powstanie jednolita masa.
10. Przekładamy masę do natłuszczonej formy do pieczenia.
11. Wkładamy formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy pasztet przez około 40-50 minut, aż będzie złocisty na wierzchu.
12. Po upieczeniu pasztetu wyjmujemy go z formy i studzimy.
13. Pasztet jajeczny można podać na ciepło lub na zimno, pokrojony w plastry. Można również podać go z ulubionymi dodatkami, np. musztardą czy korniszonami.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet jajeczny z pieczarkami
makaron jajeczny
jajeczny obiad
adwokat jajeczny
ajerkoniak jajeczny