Przepis na omlet jajeczny 📖

Przepis na omlet jajeczny:

Składniki:
- 2-3 jajka
- 3 łyżki mleka
- sól i pieprz do smaku
- masło lub olej do smażenia
- ulubione dodatki (np. szynka, ser, pomidory, papryka, cebula, pieczarki)

Sposób przygotowania:
1. W misce roztrzepujemy jajka widelcem.
2. Dodajemy mleko, sól i pieprz, a następnie dokładnie mieszamy.
3. Na patelni rozpuszczamy masło lub dodajemy olej i rozgrzewamy go na średnim ogniu.
4. Jeżeli decydujemy się na dodatki, to teraz warto je podsmażyć na patelni przez chwilę, aby nabrały smaku i zostały lekko zrumienione.
5. Następnie wlewamy jajeczno-mleczną masę na patelnię i smażymy na średnim ogniu.
6. Gdy brzegi omletu zaczną ściągać się od patelni, delikatnie podważamy go łopatką, aby przemieszczał się w kierunku brzegów.
7. Kiedy omlet jest już gotowy, składamy go na pół i przekładamy na talerz.
8. Możemy podawać go samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi ziołami, sałatą lub pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

jajeczny obiad
makaron jajeczny
pasztet jajeczny
ajerkoniak jajeczny
adwokat jajeczny