Przepis na ajerkoniak adwokat 📖

Przepis na ajerkoniak adwokat:

Składniki:
- 4 żółtka
- 200 ml mleka
- 200 ml spirytusu (np. wódki)
- 100 ml likieru ajerkoniakowego
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Instrukcje:
1. Oddziel żółtka od białek.
2. W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa stanie się gładka i jednolita.
3. Powoli dodawaj mleko do masy z żółtek, ciągle mieszając.
4. Następnie powoli dodaj spirytus do masy, również mieszając.
5. Dodaj likier ajerkoniakowy i ponownie dokładnie wymieszaj.
6. Przelej przygotowany ajerkoniak adwokat do butelek i przechowuj w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się dobrze połączyły.
7. Serwuj ajerkoniak adwokat schłodzony, najlepiej w specjalnych likierowych kieliszkach.

Smacznego!

Podobne przepisy

domowy adwokat
ciasto adwokat
adwokat jajeczny
adwokat jajecznspirytusie
likier adwokat