Przepis na ajerkoniak babci ani 📖
Przepis na ajerkoniak babci Ani:Składniki:
- 1 butelka dobrze schłodzonej wódki
- 500 ml mleka
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka mocnego, gorącego espresso
- 2-3 ajerkoniaki
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 szklanka zimnej wody
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mleko z mlekiem skondensowanym i cukrem wanilinowym, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodaj do masy szklankę espresso.
2. W osobnej misce namocz ajerkoniaki w wodzie, aż staną się miękkie. Zetrzyj je na tarce i dodaj do masy mlecznej.
3. Wlej schłodzoną wódkę i dobrze wymieszaj.
4. Wymieszaj w osobnym naczyniu tabliczkę gorzkiej czekolady i wlej gotową masę ajerkoniakową. Ponownie dobrze wymieszaj.
5. Podawaj schłodzonego ajerkoniaka babci Ani w specjalnych kieliszkach.
Smacznego!