Przepis na ajerkoniak z mlekiem skondensowanym 📖
Ajerkoniak z mlekiem skondensowanymSkładniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 100 ml dobrego brandy lub rumu
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. W pojemniku, umieszczamy mleko skondensowane.
2. Dodajemy brandy lub rum, mieszając dokładnie.
3. W osobnej misce ubijamy śmietanę, aż zostanie lekko sztywna.
4. Do mleka dodajemy cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy, dokładnie mieszając.
5. Dodajemy ubite żółtka i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.
6. Stopniowo dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszając, aby zachować lekkość.
7. Przekładamy przygotowany ajerkoniak do butelek lub słoików i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 1-2 godziny, aby smaki się połączyły.
8. Przed podaniem ajerkoniak można dekorować bitą śmietaną, posypką czekoladową lub kawą.
Smacznego!