Przepis na andruty bez mleka w proszku 📖

Przepis na andruty bez mleka w proszku:

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła (w temperaturze pokojowej)
- 100g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj miękkie masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dokładnie połącz składniki, aż powstanie jednolita masa.
2. Dodaj do masy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i utworzą gładką kulkę.
3. Owij ciasto w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut, aby je schłodzić.
4. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na kilka części.
5. Rozwałkuj każdą część ciasta na cienkie placki o grubości około 3 mm.
6. Nożem lub foremką do ciastek wytnij z ciasta małe prostokątne lub owalne kawałki.
7. Ułóż andruty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 10-15 minut, aż andruty nabiorą lekkiego złotego koloru.
9. Po upieczeniu, wyjmij andruty z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na blasze.

Andruty bez mleka w proszku są gotowe! Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Podobne przepisy

andruty z mlekiem w proszku
orzeszki bez mleka w proszku
naleśniki z mleka w proszku
andruta bez mleka w proszku
rafaello z mleka w proszku