Przepis na naleśniki z mleka w proszku 📖

Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 jajka
- około 2 szklanki mleka
- olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i mleko w proszku.
2. Dodaj jajka i stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto o konsystencji śmietany. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej mleka. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki.
3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko ją natłuść olejem roślinnym.
4. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni. Wlej na nią niewielką ilość ciasta, rozprowadź je równomiernie na powierzchni patelni poprzez obrócenie jej w różne strony. Smaż naleśniki do momentu, aż spód będzie lekko złocisty, a ciasto ścięte na wierzchu.
5. Po kilku minutach odwróć naleśnik za pomocą łopatki i smaż drugą stronę przez krótki czas, aż będzie delikatnie rumiane.
6. Powtarzaj tę czynność, aż zużyjesz całe ciasto.

Podawaj naleśniki z ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, cukier puder, śmietana, owoce, czy syrop klonowy. Smacznego!

Podobne przepisy

andrut z mleka w proszku
rafaello z mleka w proszku
wafle bez mleka w proszku
orzeszki bez mleka w proszku
andruta z mleka w proszku