Przepis na krupnik nalewka 📖
Krupnik nalewka jest tradycyjnym polskim likierem o wyrazistym smaku miodowo-ziołowym. Oto prosty przepis na krupnik nalewkę:Składniki:
- 500 ml spirytusu 70%
- 400 g miodu spadziowego
- 2 laski cynamonu
- 6 goździków
- 2 ziarna ziela angielskiego
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1,5 l wody przegotowanej
Sposób przygotowania:
1. W dużym słoju lub butelce, nalej spirytus.
2. Dodaj miód, laski cynamonu, goździki, ziele angielskie i skórkę pomarańczową.
3. Zamknij szczelnie słoik lub butelkę.
4. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu przez około 2-3 tygodnie, wstrząsając zawartość codziennie.
5. Po upływie tego czasu, przefiltruj nalewkę przez sitko lub gazę, aby pozbyć się wszelkich resztek przypraw.
6. Przelać do butelek i pozostawić do leżakowania przez kolejny miesiąc.
Krupnik nalewka jest idealny do spożywania samodzielnie, na zimno lub z dodatkiem ciepłego mleka. Może również stanowić doskonały dodatek do deserów, takich jak lody czy ciasta. Smacznego!