Przepis na babeczki bez cukru waniliowego 📖
Oto przepis na babeczki bez cukru waniliowego:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki masła (roztopionego)
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1/2 szklanki erytrolu (substytutu cukru)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kroki:
1. W dużym naczyniu wymieszaj suchą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
2. W innym naczyniu roztrzep jajka, dodaj roztopione masło, mleko, erytrol i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj składniki.
3. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, aby uzyskać jednolitą masę. Nie mieszaj zbyt długo.
4. Przełóż ciasto do foremek na babeczki, wypełniając je do 2/3 wysokości.
5. Umieść foremki na blaszce do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika, ustawionego na 180 stopni Celsjusza.
6. Piecz babeczki przez około 20-25 minut, aż staną się lekko złociste i sprężyste w dotyku.
7. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.
Twoje babeczki bez cukru waniliowego są gotowe do podania! Możesz je udekorować ulubionymi posypkami lub kremem wg własnego gustu. Smacznego!