Przepis na babeczki cytrynowe 📖
Składniki:- 2 cytryny (sok i skórka)
- 125g masła
- 150g cukru
- 2 jajka
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
Instrukcje:
1. Wymieszaj sok z dwóch cytryn razem ze skórką i odstaw na bok.
2. W misce utrzyj masło i cukier, aż uzyskasz jednolitą masę.
3. Dodaj jajka i wymieszaj.
4. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając, a następnie wlej mleko.
5. Na koniec dodaj wcześniej przygotowany sok cytrynowy i skórkę, dokładnie mieszając całość.
6. Mieszankę wlej do foremek na babeczki, napełniając je do około 3/4 ich wysokości.
7. Piecz babeczki w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 20-25 minut, aż staną się złociste na wierzchu.
8. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozwól im ostygnąć przed podaniem.
Smacznego!