Przepis na babeczki czekoladowe z kremem truskawkowym 📖

Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 120g masła
- 120g cukru
- 4 jajka
- 120g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200g truskawek
- 200ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
1. Rozpuść masło w rondelku, dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszaj aż składniki się połączą i masa stanie się gładka. Odstaw do ostygnięcia.
2. W osobnym naczyniu ubij jajka razem z cukrem na puszystą masę.
3. Dodaj przestudzoną masę czekoladową do ubitych jajek i wymieszaj dokładnie.
4. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy czekoladowej. Dodaj również ekstrakt z wanilii i delikatnie wymieszaj składniki, aby powstała jednolita masa.
5. Na formę do babeczek nakładaj łyżką równą ilość ciasta do każdego wgłębienia.
6. Piecz babeczki w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się puszyste i ładnie wypieczone. Możesz sprawdzić czy babeczki są gotowe, wkładając do nich wykałaczkę - jeśli wykałaczka będzie sucha po wyjęciu, oznacza to, że babeczki są upieczone.
7. W międzyczasie przygotuj krem truskawkowy. Pokrój truskawki na mniejsze kawałki.
8. W drugim naczyniu ubij śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem na sztywno.
9. Dodaj pokrojone truskawki do ubitej śmietanki i delikatnie wymieszaj.
10. Gdy babeczki ostygną, wyjmij je z formy i przełóż na tacę lub paterę.
11. Nakładaj krem truskawkowy na wierzch każdej babeczki za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego.
12. Gotowe babeczki możesz udekorować kawałkami truskawek lub posypką czekoladową, jeśli chcesz.
13. Przed podaniem schładzaj babeczki w lodówce przez co najmniej godzinę, aby krem truskawkowy dobrze się zestalił.
14. Smacznego!

Podobne przepisy

babeczki czekoladowe z kremem
czekoladowe babeczki z kremem mascarpone
ciasto czekoladowe z dżemem truskawkowym
ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
babeczki z kremem