Przepis na babeczki joli 📖

Przepis na babeczki Joli:

Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 125 g masła

- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta soli
- 120 ml mleka

Opcjonalnie:
- ulubione dodatki do babeczek (np. bakalie, owoce, czekolada)

Instrukcje:
1. Najpierw nagrzej piekarnik do 180°C, a formę do babeczek wyłóż papilotkami.

2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wanilię i sól.

3. Dodaj masło i ucieraj składniki za pomocą miksera lub ręcznie, aż powstanie kruszonka.

4. Dodaj jajka i miksuj, a następnie stopniowo wlewaj mleko, kontynuując mieszanie, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę.

5. Jeśli dodajesz jakiekolwiek dodatki (np. bakalie, owoce, czekoladę), wymieszaj je delikatnie z ciastem.

6. Przełóż ciasto do foremek na babeczki, napełniając je do około 2/3 pojemności, aby po upieczeniu miały miejsce na wyrośnięcie.

7. Wstaw foremki do piekarnika i piecz babeczki przez około 15-20 minut, lub do momentu, gdy będą złociste i sprężyste pod dotykiem.

8. Po upieczeniu wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.

9. Gdy babeczki są już całkowicie zimne, można je udekorować według upodobania, np. polewą czekoladową, bitą śmietaną czy kolorowymi posypkami.

Gotowe! Teraz można cieszyć się smacznymi babeczkami Joli.

Podobne przepisy

wz joli
faworki joli
joli na leniwe
joli tiramisu
kopytka joli