Przepis na joli tiramisu 📖

Przepis na joli tiramisu:

Składniki:
- 3 duże jaja
- 75 g cukru
- 250 g sera mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 ml mocnej kawy
- 2 łyżki likieru amaretto
- około 20 biszkoptów
- kakao do posypania

Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa.
3. Dodaj do żółtek ser mascarpone i dokładnie wymieszaj.
4. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
5. Delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę kremówkę do masy z serem mascarpone.
6. W drugim naczyniu ubij białka na sztywno.
7. Wymieszaj delikatnie ubite białka z masą serową.
8. W małej misce połącz kawę z likierem amaretto.
9. Przygotuj prostokątną formę i nasączaj biszkopty w kawie z likierem, układając je warstwowo na dnie formy.
10. Na biszkoptach równomiernie rozsmaruj połowę masy serowej.
11. Powtórz czynności, układając kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i pozostałą masę serową.
12. Posyp wierzch tiramisu kakao.
13. Wstaw tiramisu do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby dobrze się schłodziło i przegryzło smakiem.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym joli tiramisu. Smacznego!

Podobne przepisy

wz joli
wielkanoc joli
żurek y joli
oponki joli
pierogi y joli