Przepis na babeczki waniliowe z kawałkami czekolady 📖

Przepis na babeczki waniliowe z kawałkami czekolady:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki kawałków czekolady

Przygotowanie:
1. Przed rozpoczęciem pieczenia, nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj blachy na muffinki przez wyłożenie ich papilotkami do babeczek.

2. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na chwilę.

3. W kolejnej misce umieść masło i cukier. Używając miksera, ubijaj je razem, aż masa stanie się puszysta i lekka.

4. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy do miski z masłem i cukrem. Kontynuuj ubijanie, aż składniki się połączą.

5. Teraz dodaj stopniowo suchą mieszankę składników z pierwszej miski na zmianę z mlekiem. Mieszaj delikatnie, aż otrzymasz jednolite ciasto.

6. Kiedy ciasto jest gotowe, dodaj kawałki czekolady i delikatnie je wymieszaj.

7. Napełnij papilotki do połowy ciastem. Upewnij się, że każda babeczka ma w swoim wnętrzu kilka kawałków czekolady.

8. Umieść blachę z babeczkami w nagrzanym wcześniej piekarniku. Piecz przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy nabiorą złocistego koloru i wierzch będzie sprężysty pod dotykiem.

9. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na wire rack.

10. Po ostudzeniu, możesz udekorować babeczki bitą śmietaną, kremem waniliowym lub dowolnym lukrem według własnego gustu.

11. Gotowe! Możesz teraz cieszyć się pysznymi babeczkami waniliowymi z kawałkami czekolady. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasteczka waniliowe z kawałkami czekolady
babeczki z kawałkami czekolady
babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady
brownie z kawałkami czekolady
muffiny czekoladowe z kawalkami czekolady