Przepis na babeczki z czekolady gorzkiej 📖
Oto przepis na pyszne babeczki z gorzką czekoladą:Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Najpierw rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, a następnie przygotuj foremki do muffinek, wykładając je papilotkami.
2. W małej misce rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub używając kuchenki mikrofalowej.
3. W dużym rondlu rozpuść masło i dodaj cukier, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
4. Dodaj rozpuszczoną czekoladę do rondla z masłem i cukrem, mieszając, a następnie zdjąć garnek z ognia.
5. W osobnej misce jajka ubij na jednolitą masę.
6. Dodaj jajka stopniowo do masy czekoladowej, cały czas mieszając.
7. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski z mokrymi składnikami i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
8. Przelej ciasto równomiernie do papilotek, wypełniając je do 2/3 wysokości.
9. Piecz babeczki w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut. Sprawdź wykałaczką, czy są upieczone - jeśli wykałaczka wyjdzie sucha, babeczki są gotowe.
10. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
11. Możesz je dodatkowo udekorować posypką cukrową lub polewą czekoladową.
Smacznego!