Przepis na babka ziemniaczana 📖
Składniki:- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a następnie obrać i ostudzić.
2. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
3. Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Do ziemniaków dodać zeszkloną cebulę, jajka, mąkę ziemniaczaną oraz sól i pieprz do smaku.
5. Dokładnie wymieszać składniki.
6. Formę do babki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
7. Masę ziemniaczaną wylać do formy i wyrównać.
8. Babkę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę.
9. Babka ziemniaczana gotowa, gdy z wierzchu będzie ładnie zarumieniona i sprężysta w dotyku.
10. Podawać na ciepło, najlepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu chrzanowego. Smacznego!