Przepis na zupę ziemniaczaną 📖
Przepis na zupę ziemniaczaną:Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 seler naciowy
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do posypania
Instrukcje:
1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
2. Posiekaj cebulę, marchewki i seler naciowy.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż będzie miękka i lekko złocista.
4. Dodaj marchewki i seler naciowy, smaż przez kilka minut.
5. Przełóż zawartość patelni do dużego garnka.
6. Dodaj obrane ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie.
7. Zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj na średnim ogniu około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
8. Zmiksuj zupę blenderem na gładką konsystencję.
9. Wlej śmietanę do zupy i wymieszaj dokładnie.
10. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
11. Kontynuuj gotowanie na niskim ogniu przez kilka minut.
12. Przed podaniem posyp zupę ziemniaczaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!