Przepis na zapiekanka ziemniaczana 📖
Składniki:- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 200 g boczku wędzonego
- 3 jajka
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- 150 g tartego żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać cebulę i smażyć jeszcze przez 5 minut.
3. W misce wymieszać jajka, śmietanę, sól i pieprz.
4. Formę żaroodporną posmarować masłem. Na dno ułożyć warstwę ziemniaków, następnie warstwę boczku z cebulą. Powtarzać warstwy na przemian aż do wyczerpania składników.
5. Na wierzchu posypać tartym serem.
6. Zapiekankę piec w przedpiekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę, aż ziemniaki będą miękkie i zapiekanka nabierze złotego koloru.
7. Podawać na ciepło.