Przepis na babkę ajerkoniakowa 📖

Oto przepis na tradycyjną babkę ajerkoniakową:

Składniki:
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki ajerkoniaku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g rodzynków (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na puszystą i jednolitą masę.
2. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
3. Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier wanilinowy. Kontynuuj mieszanie na niskich obrotach miksera.
4. Dodaj ajerkoniak i dokładnie wymieszaj.
5. Na koniec dodaj posiekane orzechy i zagnieć ciasto ręcznie.
6. Jeśli używasz rodzynków, dodaj je teraz i delikatnie wymieszaj.
7. Foremkę do babki wysmaruj masłem, posypj mąką i przelej do niej ciasto.
8. Włóż babkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 1 godzinę, aż z wierzchu będzie rumiana i sucha (sprawdź suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku).
9. Wyjmij babkę z piekarnika i ostudź w foremce przez kilka minut, a następnie przekładaj na kratkę do ostygnięcia.
10. Babkę przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę
babkę fit
babkę na święta
babkę na majonezie
babkę na margarynie