Przepis na babkę bez mąki pszennej 📖
Oto przepis na babkę bez mąki pszennej:Składniki:
- 200g mąki ryżowej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 50g mąki kukurydzianej
- 150g masła, rozpuszczonego
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj razem mąki ryżową, ziemniaczaną i kukurydzianą, dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
2. W innej misce ubij jajka na puszystą masę. Dodaj stopione masło, mleko i cały czas mieszając, powoli dodawaj suchą mieszankę z mąką. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto bez grudek.
3. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciemne ciasto.
4. Na dnie formy do babki wymaż masłem i posyp mąką, aby ciasto nie przyklejało się do formy. Wlej do formy na przemian warstwy jasnego i ciemnego ciasta.
5. Piecz babkę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50-60 minut, lub do momentu gdy włożony do środka patyczek wyjdzie czysty.
6. Gdy babka będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie wyjmij z formy i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
7. Gotową babkę możesz podać posypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem cytrynowym. Smacznego!