Przepis na babkę duza blacha 📖
Składniki:- 500g mąki tortowej
- 250g masła
- 200g cukru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250ml mleka
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Rozbijamy jajka do dużej miski i dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy wszystko razem, aż masa stanie się jednolita i lekko puszysta.
3. Następnie dodajemy przestudzone masło, powoli mieszając całość.
4. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, mieszając delikatnie.
5. W małej misce rozpuszczamy proszek do pieczenia w mleku i dodajemy do ciasta, mieszając wszystko dokładnie do połączenia składników.
6. Blachę o wymiarach około 30x40 cm smarujemy masłem i wykładamy ciastem.
7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40-50 minut w temperaturze 180°C, aż babka nabierze rumianego koloru i będzie dobrze wypieczona.
8. Po upieczeniu babkę zostawić do przestygnięcia, a następnie pokroić na porcje i podawać.
Smacznego!