Przepis na wuzetkę duża blacha 📖
Przepis na wuzetkę duża blacha:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
- 1 kubek kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- kilka kropli aromatu rumowego
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
2. W osobnej misce ubij masło razem z cukrem na puszystą masę.
3. Dodaj kolejno po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
4. Dodaj miód i kwaśną śmietanę, całość dobrze wymieszaj.
5. Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników do masy jajecznej, ciągle mieszając, aż wszystko będzie dobrze połączone.
6. Dodaj cukier waniliowy i aromat rumowy, ponownie wymieszaj.
7. Wylej ciasto na dużą blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Wstaw blachę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż wuzetka będzie ładnie rumiana.
9. Po upieczeniu, wyjmij wuzetkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
10. Przed podaniem posyp wuzetkę cukrem pudrem.
Wuzetka duża blacha jest gotowa! Smacznego!