Przepis na babkę eska 📖
Składniki:- 250g masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 350g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250ml mleka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
1. Masło należy roztopić i ostudzić.
2. W osobnym naczyniu utrzeć cukier z jajkami, aż powstanie biała i puszysta masa.
3. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia do masy jajecznej, następnie dodać roztopione masło i mleko.
4. Całość dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Przełożyć 2/3 ciasta do uprzednio natłuszczonej i wysypanej mąką formy (np. keksowej).
6. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i cukier wanilinowy, a następnie dokładnie wymieszać.
7. Ciemne ciasto wylewać równomiernie na jasne ciasto w formie, tworząc efekt marmurkowy.
8. Babkę piec w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut, do momentu gdy patyczek wbity w środek babki będzie suchy.
9. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie przez kilka minut, a następnie wyjąć ją na kratkę i całkowicie ostudzić.
Smacznego!