Przepis na babkę jajeczna 📖
Oto przepis na tradycyjną babkę jajeczną:Składniki:
- 250g margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- opcjonalnie: skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy
- opcjonalnie: garść pokrojonych bakalii (np. rodzynki, orzechy, suszone owoce)
Przygotowanie:
1. Margarynę lub masło należy umieścić w dużej misce i dokładnie roztopić lub zostawić na kilka godzin przed przygotowaniem, aby zmiękło.
2. Następnie dodaj cukier i dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
3. Do masy dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając przed dodaniem kolejnego.
4. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki pszennej, proszku do pieczenia i ekstraktu waniliowego. Całość należy dobrze wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
5. Jeśli chcesz dodać bakalie, teraz jest właściwy moment. Wyrównaj ich ilość według własnych upodobań.
6. Formę do babki należy dokładnie natłuścić i posypać mąką, aby ciasto się nie przyklejało. Można również użyć papieru do pieczenia.
7. Przełóż przygotowane ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
8. Babkę należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 60 minut. Aby sprawdzić, czy jest gotowa, wsadź w nią patyczek, jeśli wyjdzie suchy, to znak, że babka jest gotowa.
9. Po upieczeniu babkę należy ostudzić w formie, a następnie ostrożnie wyjąć.
Gotowa babka jajeczna może być podawana na ciepło lub ostudzona, możesz również posypać ją cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Smacznego!