Przepis na tartę jajeczna 📖
Składniki:- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
- 6 jajek
- 250 ml śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
- ulubione dodatki (np. wędzony łosoś, szparagi, pomidory suszone)
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i dokładnie posiekaj nożem, a następnie palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj jajko i wodę, zagniataj ciasto, aż składniki się połączą. Formuj z niego kulę, owin ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
3. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 3-4 mm i wyłóż nim dno i brzegi formy do tarty. Nadmiar ciasta odetnij.
4. W misce ubij jajka, dodaj śmietankę kremówkę, sól i pieprz do smaku. Możesz również dodać ulubione dodatki, takie jak pokrojony wędzony łosoś, szparagi czy pomidory suszone. Wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Wlej przygotowaną masę jajeczną na ciasto w formie.
6. Wstaw tartę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż jajka się ścięną i wierzch nabierze złotego koloru.
7. Wyjmij tartę jajeczną z piekarnika, ostudź przez kilka minut, a następnie pokrój na kawałki i serwuj ciepłą lub zimną. Smacznego!