Przepis na babkę kajmakową 📖

Przepis na babkę kajmakową:

Składniki:
- 250g mąki
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 200ml mleka
- 100g kajmaku
- 100g startej czekolady

Wykonanie:
1. W rondlu rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao.
3. Dodaj rozpuszczone masło i jajka, następnie dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
5. Foremkę do babki natłuść masłem i posyp mąką.
6. Wlej połowę ciasta do formy, na wierzch wyłóż kajmak.
7. Następnie wlej resztę ciasta.
8. Piecz babkę w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45-55 minut.
9. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i ostudź.
10. Gdy babka całkowicie się wystudzi, posyp ją startą czekoladą.
11. Podawaj kawałki babki kajmakowej.

Smacznego!

Podobne przepisy

tarta kajmakowa
tartę kajmakowa
tiramisu z masą kajmakową
drożdżówki z masą kajmakową
mazurek z masą kajmakową