Przepis na babkę kakaową 📖
Składniki:- 250 g masła
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 250 ml mleka
Przygotowanie:
1. Masło należy rozpuścić i ostudzić. Następnie miksujemy je z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę.
2. Stopniowo dodajemy jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając.
3. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy te suche składniki do masy tłuszczowej i cukru, a następnie mieszamy je delikatnie, dodając stopniowo mleko.
4. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (np. keksówki).
5. Babkę kakaową wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut.
6. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Gdy już wystygnie, można ją wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Babka kakaowa gotowa! Smacznego!