Przepis na wilgotna babkę kakaowa 📖
Oto przepis na wilgotną babkę kakaową:Składniki:
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 125ml mleka
Sposób przygotowania:
1. W misce umieść masło i cukier i utrzyj je na gładką masę.
2. Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas dokładnie mieszając.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
4. Stopniowo dodaj mieszankę suchych składników do masy jajecznej, dokładnie mieszając.
5. Dodaj mleko i wyrób jednolite ciasto.
6. Formę do babki natłuść masłem i posyp mąką, następnie wlej do niej przygotowane ciasto.
7. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, do momentu, gdy patyczek wbity w środek babki będzie czysty.
8. Wyjętą z piekarnika babkę pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij delikatnie z formy.
Gotową babkę kakaową można podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Smacznego!