Przepis na babkę kwestia smaku 📖

Przepis na babkę wg Kwestia Smaku:

Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 375 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Masło/Margarynę utrzyj mikserem z cukrem, aż masa będzie puszysta i jasna.
2. Dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
3. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj.
4. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli do oddzielnej miski i delikatnie wymieszaj.
5. Stopniowo dodawaj przesiane składniki suchej mieszanki do masy jajecznej, na przemian z mlekiem. Mieszaj tylko do połączenia składników, nie za długo.
6. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do babki.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, aż babka nabierze złotego koloru i będzie wypieczona w środku. Możesz sprawdzić gotowość, wkłuwając patyczek do środka – jeśli wyjdzie suchy, babka jest gotowa.
8. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy i odstaw do ostygnięcia na kratce.
9. Podawaj babkę posypaną cukrem pudrem lub polaną polewą czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę gotowaną kwestia smaku
babkę cytrynową kwestia smaku
babkę piaskową kwestia smaku
wz kwestia smaku
sushi kwestia smaku