Przepis na babkę gotowaną kwestia smaku 📖
Przepis na babkę gotowaną:Składniki:
- 250g masła
- 250g cukru
- 5 jajek
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Skórka starta z 1 cytryny
- 100g rodzynków (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Masło należy rozpuścić i pozostawić do ostudzenia.
2. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta.
3. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy.
4. Następnie dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło, skórkę cytrynową oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Jeśli chcemy, możemy dodać rodzynki, które wcześniej można namoczyć w rumie lub wrzątku. Mieszamy, aby równomiernie je rozprowadzić.
6. Formę do pieczenia (np. keksówkę) smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej przygotowane ciasto.
7. Wstawiamy formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 60 minut. Babka będzie gotowa, gdy włożony do środka patyczek będzie suchy.
8. Wyjmujemy babkę z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
9. Gdy babka wystygnie, można ją wyjąć z formy i podawać.
Smacznego!