Przepis na babkę lancetowatą 📖

Przepis na babkę lancetowatą:

Składniki:
- 250g masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150ml mleka
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Mąka do obtoczenia formy

Sposób przygotowania:
1. Masło powinno być miękkie. Następnie umieszczamy je w misce i dodajemy cukier, a następnie dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
2. Do masy z masłem dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając po dodaniu każdego jajka.
3. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, stopniowo mieszając, aby utworzyć gładkie ciasto.
4. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mleko i skórkę cytrynową do ciasta i mieszamy, aż składniki się dokładnie połączą.
5. Formę do babki (ok. 2 litrowej) wykładamy papierem do pieczenia i obtaczamy mąką.
6. Przekładamy przygotowane ciasto do formy i wyrównujemy powierzchnię.
7. Wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż babka nabierze złotego koloru i będzie sucha wewnątrz.
8. Po upieczeniu wyciągamy babkę z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia w formie przez kilka minut.
9. Gdy babka ostygnie, delikatnie ją wyjmujemy z formy i przekładamy na półmisk.

Babka lanecetowata jest gotowa do podania!

Podobne przepisy

babkę
babkę fit
babkę na święta
babkę na majonezie
babkę na margarynie