Przepis na babkę marchewkową 📖

Przepis na babkę marchewkową:

Składniki:
- 3 szklanki startych marchewek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj cukier, jajka i olej, aż powstanie jednolita masa.
2. Dodaj marchewki i orzechy, dokładnie wszystko wymieszaj.
3. Powoli dodawaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
4. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
5. Formę do babki wysmaruj masłem i posyp mąką, aby uniknąć przywierania.
6. Przelej ciasto do formy i wyrównaj je.
7. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz babkę przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż nabierze złocistego koloru.
8. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
9. Przed podaniem babkę można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupa marchewkowa
babka marchewkowa
zupę marchewkową
owsianka marchewkowa
tarta marchewkowa