Przepis na zupę marchewkową 📖
Przepis na zupę marchewkową:Składniki:
- 500g marchewki
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- śmietana lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę, cebulę i ziemniaki obierz, a następnie pokrój w kostkę.
2. Na dużym garnku rozgrzej masło, dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
3. Dodaj marchewkę i ziemniaki do garnka, mieszaj i smaż przez kolejne kilka minut.
4. Wlej bulion warzywny, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Zupę zblenduj na gładką masę za pomocą blendera ręcznego lub statycznego.
6. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Podawaj zupę gorącą, ewentualnie można dodać łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego jako dodatek.
Smacznego!