Przepis na babkę migdałową 📖

Składniki:

- 250g masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g mielonych migdałów
- 100g płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. Masło należy roztopić i ostudzić.

2. W dużej misce utrzeć masło z cukrem, aż uzyska się gładką masę.

3. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.

4. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz mielone migdały.

5. Suchą mieszankę stopniowo dodawać do mokrych składników, dokładnie mieszając.

6. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do babki.

7. Na wierzch posypać płatkami migdałowymi.

8. Babkę należy piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek wychodzi suchy.

9. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia w formie przed wyjęciem.

10. Gdy babka jest całkowicie wystudzona, można ją wyjąć z formy i podawać.

Smacznego!

Podobne przepisy

kruszonkę migdałową
naleśniki z mąką migdałową
babkę
babkę fit
babkę na święta